Nye sider af kongehuset

Hannibal Erngaard, Dronningen - som du aldrig har set hende før

I Berlingskes billedarkiv findes tusindvis af fotos af medlemmer af den kongelige familie. Hannibal Erngaard, der selv gennem mange år har arbejdet som nyhedsredaktør på avisen, har samlet et stort udvalg til denne billedbog og forsynet dem med både underholdende og oplysende ledsagetekster. Han har en fin pen og et godt blik for detaljen.

Mange af billederne har aldrig før været offentliggjort, men det kunne de såmænd godt have været. Det er ikke Erngaards hensigt at afsløre hemmeligheder. Det ville også være svært, for den berlingske avis har altid haft et høfligt - for nu ikke at sige servilt - forhold til kongehuset.

For eksempel valgte bladet i modsætning til de fleste andre aviser ikke at bringe det berømte billede af regentparret, hun med udslået hår, han i morgenkåbe, i anledning af sølvbrylluppet i 1992. På det tidspunkt var der selv for berlingeren tale om et udpræget konservativt fravalg.

Årsagen til, at billederne oprindeligt er blevet fravalgt til offentliggørelse, har dog hyppigst været, at bladet har ønsket at bruge andre billeder med samme motiv, eller at billederne ikke har passet til den vinkel, som redaktionen lagde på historien.

Erngaard gør sig i den anledning nogle meget interessante betragtninger om netop det redaktionelle arbejde med kongestoffet og den historiske udvikling, som det har gennemløbet, siden den svenske prinsesse Ingrid kom til Danmark som nygift kronprinsesse i 1935. Det var i høj grad hende, der åbnede kongehuset for pressen, et arbejde, som hendes ældste datter har videreført med sikker hånd.

Billed-Bladets allerførste nummer fra april 1938 havde kronprinsesse Ingrid på forsiden med favnen fuld af tulipaner. Bogen dokumenterer, at pressefotograferne har fået lov til at komme meget tæt på kongefamilien. Pressen har kvitteret med meget sjældent at udstille medlemmer af kongehuset, selvom muligheden nogle gange forelå.

Erngaard giver et fint eksempel fra prinsesse Margrethes barnedåb i 1940. Berlingske valgte at trykke et billede af den daværende kronprins Frederik, der holder sin datter i favnen ved ankomsten til Holmens Kirke. Det er imidlertid et udsnit af et større billede, som Erngaard også gengiver. På det originale foto ses også en træt og fraværende kronprinsesse Ingrid ved sin mands side, men hun kom altså ikke med i avisen.

Ingrid lagde vægt på altid at fremstå meget stilfuld på billeder, og hun var unægtelig også i en klasse for sig. Prinsesse og siden dronning Margrethe har udvidet paletten og har aldrig været bleg for at vise flere sider af sig selv. Dronningen har mange ansigter, fra det majestætiske til det pjattede. Bogens forside viser en kortspillende prinsesse Margrethe med en smøg i munden i et fly på vej til Italien i 1971. Billedet blev ikke bragt.

Da prinsesse Margrethe forlovede sig med den franske greve Henri blev der tilføjet kongefamilien lidt kontinental panache og lidt international kulør. Mange danskere kunne ikke rigtig goutere Henriks farverige skikkelse dengang, men det virker, som om nationen og prinsgemalen har nærmet sig hinanden til noget, der ligner en forståelse.

Et af bogens smukkeste billeder er taget af Mads Nissen. Det viser prins Henrik, der giver sin dronning et kys på panden umiddelbart før det store pressemøde i anledning af regeringsjubilæet sidste år. Det blev bragt, og det bliver hængende.

(Kristeligt Dagblad 13. juni 2013)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar