Rockefeller i Danmark

Henriette Buus: Indretning og efterretning. Rockefeller Foundations indflydelse på den danske velfærdsstat 1920-1970, Museum Tusculanums Forlag. 283 sider, 298 kroner.
       

Rockefellerfamilien, der skabte sin enorme formue på at monopolisere den amerikanske olieproduktion, grundlagde i 1913 en filantropisk fond, hvis formål var at fremme menneskehedens trivsel over hele verden og at understøtte videnskaben.

Danmark er et af de lande, der har nydt fondens diskrete, men særdeles betydningsfulde opmærksomhed. Den har skabt institutioner og faciliteter, laboratorier og hele forskningsenheder inden for felter som atomfysik, genetik, epidemiologi, marinbiologi, fysiologi, sociologi, historie og mange flere. Millioner af dollar er siden 1920'erne tilflydt dansk forskning og uddannelse.

Nærmere har Henriette Buus undersøgt to af fondens satsningsområder. Det ene er det meget indflydelsesrige Institut for Historie og Samfundsøkonomi, der blev stiftet i 1926 med P. Munch og Aage Friis som initiativtagere. Det fungerede i realiteten som Danmarks første egentlige tænketank efter amerikansk forbillede. Buus viser, hvordan en hel række centrale beslutningstagere er udgået fra instituttet.

Det andet er fondens stærke engagement i udbygningen af sygeplejeuddannelsen, der lå i logisk forlængelse af fondens interesse for folkesundhed.

Buus betragter fonden som et redskab for USA's udenrigspolitik, selv om det nok er mere rigtigt at tale om fonden som en selvstændig aktør, der godt kunne dele synspunkter med Washington, f.eks. anti-kommunismen.

Buus diskuterer, hvilken betydning fondens tiltag havde for udviklingen af den danske velfærdsstat helt til i dag, men diskussionen forbliver uforløst. Det skyldes måske, at teksten halter lidt rent sprogligt. Den synes ikke at være helt færdigredigeret.

Problemet kan også være mere principielt. Bogen hører til i et større etnologisk forskningsprojekt om stats- og livsformer, der henter sin inspiration fra især filosoffen Hegel. Det er vanskeligt at se værdien af denne ret vidtløftige teoretiske ramme. Den står i konstant fare for at forveksle almindeligheder med dybsindigheder, fordi den ikke forholder sig systematisk til den eksisterende forskning i velfærdsstatens historie.

Heldigvis kan man jo bare springe de par kapitler over og glæde sig over, at der er taget hul på undersøgelsen af Rockefellerfondens indsats i Danmark.

(Politiken 3. jan. 2009)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar