Anders A. Pedersen, Kennedybrødrene, Gyldendal
Familien Kennedy betyder mere for amerikansk politik end familierne Auken, Helveg Pedersen, Christmas-Møller og Hækkerup gør for dansk politik - tilsammen.
John F. - kaldet Jack - ( 1917-1963), Robert - kaldet Bobby - ( 1925-1968) og Edward - kaldet Ted - ( 1932-2009) satte deres tydelige spor.
Præsident John F. Kennedy forlenede embedet med ungdom og håb, et indtryk, som er blevet det vigtigste, han har efterladt, da han aldrig fik lov til at blive gammel.
Det samme kan man sige om hans lillebror, Robert, der blev en central figur først som justitsminister i sin storebrors regering og siden som præsidentkandidat med sociale reformer på dagsordenen.
Teds mangeårige ven og kollega som senator, Chris Dodd, formulerede det således: " Jack inspirerede Amerika, Bobby udfordrede Amerika, og Ted forandrede Amerika." Ted Kennedy var på mange måder den mislykkede bror.
Han døde i modsætning til sine brødre strådøden. Den ældste bror, Joe jr., faldt som pilot under Anden Verdenskrigen, og de to andre blev myrdet midt i deres politiske løbebane. Ted selv repræsenterede Massachusetts som senator uafbrudt fra 1962 til sin død, der kunne være indtruffet langt tidligere. Han overlevede mirakuløst et flystyrt i 1964 og igen en trafikulykke i 1969, da han forårsagede en ung kvindes død.
Han arbejdede sig op til at blive en af det demokratiske partis mest indflydelsesrige og respekterede personligheder. Kulminationen indtraf i 2008, da han bidrog til Barack Obamas valgsejr, der på mange måder var en kopi af præsident Kennedys i 1960. Faklen var givet videre.
Denne tolkning af Ted som den der sejrede til sidst i kraft af en livslang indsats i samme embede, skyldes ikke mindst den selvbiografi, som han nåede at færdiggøre før sin død. Bogen, der udkom på dansk sidste år, er naturligvis et stykke eftermælepleje, men et meget sympatisk og reflekteret et af slagsen, der ikke fortier de skandaler, der også prægede hans liv. Det er tydeligt, at også Anders Agner Pedersen lægger sig op ad Teds version af historien. Den stiller ikke på nogen måde Jack og Bobby i skyggen, men den trækker senator Edward M. Kennedy ud af den skygge, som de større brødre kastede.
Pedersen fortæller om brødrene hver for sig. Dermed lægger han vægt på brødrene som individer og ikke som medlemmer af Kennedy-familiens skæbnefællesskab.
Der gives en skrabet version af den fascinerende historie uden nye tolkninger eller dybdegående analyser. Der er mindre end 30 siders brødtekst til hver biografifortalt i en nøgtern og sober stil. Resten er illustrationer. De mange fotos er en styrke, der dokumenterer, i hvor høj grad moderne politik er bygget på billeder. Det er godt at være begavet og engageret, men det skader ikke at være så fotogen, som brødrene var det.
(KD 19. marts 2011)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar