(KD 3. marts 2011)
Stillehavskrigens forbrødrende forbund
Hugh Ambrose: The Pacific. Oversat af Allan Søndervang. 572 sider. 399 kroner. Borgens Forlag.
Den engelske konge Henrik V stod foran slaget ved Agincourt i 1425 med det problem, at hans modstandere var i overtal, og så er spørgsmålet, hvordan man som feltherre indgyder sine tropper mod? I sit stykke " Henry V" lagde Shakespeare kongen en tale i munden, der siden er blevet kopieret utallige gange af virkelige officerer. Jo færre vi er, lyder argumentet, desto større en del af æren tilkommer hver af de kæmpende: " We few, we happy few, we band of brothers".
Dette forbrødrede forbund af undertallige lagde navn til producenterne Steven Spielberg og Tom Hanks' dramadokumentariske tv-serie fra 2001 - på dansk med den lidt mere fade titel " Kammerater i krig" - om et kompagni af de amerikanske faldskærmstropper i Europa under Anden Verdenskrig.
Man fulgte denne gruppe fra uddannelsen over D-dag til tyskernes kapitulation. Alt i den serie emmer af kvalitet, og selvom den også tager sig nogle digteriske friheder, er der sandsynligvis tale om den mest virkelighedsnære beskrivelse af landkrigen på Vestfronten til dato. Inspirationen kom fra filmen " Saving Private Ryan", hvor Spielberg instruerede Hanks i hovedrollen.
Hvert afsnit af " Band of Brothers" havde sin hovedperson, men seriens dramatiske centrum var kompagniet som kollektiv, og plotlinjens nerve var deres samlede færd fra rekruttiden til ved krigens afslutning at være døbt i ild og hærdet ved stål.
Serien var bygget på en bog af Stephen Ambrose, som døde i 2002. Hans søn, Hugh, er en af researcherne bag Spielberg og Hanks' tvserie fra 2010 om Stillehavskrigen, kaldet " The Pacific".
Hugh Ambroses bog med samme titel - også i den danske udgave - har ikke dannet forlæg for serien, men er et resultat af hans arbejde for producenterne. Både serien, hvis andet af 10 afsnit blev sendt søndag aften på DR 1, og bogen har en lidt anden tilgang til historien end " Band of Brothers".
Bogen bygger på omfattende research og handler om seks forskellige unge amerikanere, der deltog i krigen, men ikke sammen og ikke samtidig. Den bliver derfor mere fokuseret på den enkeltes skæbne og får som drama betragtet mere episodisk - eller måske snarere som øerne i Stillehavet sporadisk - karakter. Tv-serien har yderligere skåret to figurer fra, en krigsfange og en marineflyver, så dens hovedaktør bliver de amfibiestyrker med marineinfanteriet i centrum, der drev japanerne tilbage fra stillehavsø til stillehavsø, mens de selv led under underernæring og dysenteri.
At dømme efter de første afsnit har " The Pacific" som tv-serie samme høje spille-filmskvalitet som forløberen.
Andet afsnits skildring af et af slagene på øen Guadalcanal i 1942 mellem en undertallig skare af marineinfanterister og en stor og anonymiseret japansk styrke viser både amerikanernes kampvilje og japanernes hensynsløse ofring af egne tropper.
Der var tale om et veritabelt slagtehus, hvor japanerne tydeligvis fodrede fronten med soldater i håbet om, at amerikanerne løb tør for ammunition.
Det mislykkedes.
Som ved Agincourt vandt den undertallige styrke. Det er grusomt flot fjernsyn.
Bogen forholder sig mindre dramatiserende til stoffet og er fortalt i et uinteressant og nødtørftigt sprog, der ligner halvt forarbejdede noter til en meget bedre bog.
Dens læseværdighed bæres alene af de skæbner, den beretter om. Den krydsklipper mellem sine hovedpersoner i nogenlunde kronologisk orden.
Den gør meget lidt brug af en alvidende fortæller, men fastholder læseren på den enkelte soldats niveau.
Det er der en pointe i, fordi bogen - som tv-serien - solidariserer sig med soldaternes oplevelse og vurderinger.
Bortset fra propagandaens mere diffuse henvisninger til nødvendigheden af at forsvare fædrelandet mod de asiatiske horder kendte soldaten jo sjældent forudsætningerne for eller konsekvenserne af de militære operationer, han var involveret i.
Prisen for denne nedsunkethed i skyttegraven, om man så må sige, er selvsagt fraværet af det perspektiv, der befordrer strategisk overblik. Der åbnes slet ikke for forståelse for fjendens stilling eller situation.
" The Pacific" er et patriotisk værk.
Der er ikke tale om en ensidig glorificering af den amerikanske krigsindsats, men nok om en skildring sk abt i respekt for de mænd, der kæmpede og ofrede alt fra sjælefreden til livet i denne gigantiske krig på amerikansk side.
The Pacific. Tv-serie. 10 afsnit.
Produceret af Steven Spielberg og Tom Hanks. Søndag aften på DR 1 og DR HD
(KD 3. marts 2011)
(KD 3. marts 2011)
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar