Herregårdshverdag

Annette Hoff: Karen Rosenkrantz de Lichtenbergs dagbøger og regnskaber. Hverdagsliv 1771-1796 på herregården Bidstrup og i Horsens. Horsens Museum og Landbohistorisk Selskab, 448 sider, 325 kroner.

På Bidstrup Hovedgård syd for Randers spiste man godt i slutningen af 1700-tallet. I det store køkken i hovedbygningens hvælvede kælder blev der tilberedt mad af alle slags kød af egen avl og bær, frugt og urter fra haven - herunder pomerans, jordbær og meloner.

Udefra fik man oliven, kapers, soja, trøfler, allehånde fisk, hvoraf nogle var fanget af husets frue højst personligt, krebs, ål, østers, mange forskellige slags olier og eksotiske krydderier. Husholdningen købte store mængder sukker og salt til henkogning, syltning og saltning, så fødevarerne kunne holde sig.

Når vi i dag kan få et nærbillede i så høj en opløsning af en jysk herregårdshusholdning for godt 200 år siden, skyldes det et heldigt sammenfald af to bevarede kilder. For det første en synsforretning efter godsejerens, Hans Henrik de Lichtenbergs, død og konkurs i 1777, en fuldstændig inventarfortegnelse helt ned til antallet af drikkeglas, 262 styk, heraf 59 vinglas.

For det andet og vigtigst er væsentlige dele af enkens, Karen de Lichtenbergs ( 1739-1807), omhyggeligt førte dag-og regnskabsbøger bevaret. De giver oplysning om sønnens privatundervisning, pomeranstræernes trivsel, oprensning af afvandingskanaler, salg af stude, drikkepenge til Maren Hønsepige, indkøb af handsker i Randers, penge tabt i l'hombre og hundreder af andre gøremål og tildragelser, der tilsammen giver et meget dækkende billede af herskab og tjenestefolks hverdag, trængsler og glæder, liv og død, som dengang fyldte herregårdene; og i Karen de Lichtenbergs tilfælde også familiens palæ i Horsens, hvor hun tilbragte flere af årets måneder.

UDGIVEREN, museumsinspektør Annette Hoff, fortæller i den lange indledning veloplagt og informativt. Gode omfattende registre giver mulighed for at dykke ned i dagbøgernes detaljer, og billedredaktionen er fremragende.

(Politiken 24. april 2010)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar