Arnestedet for den organiserede småborgerlighed

Asger Liebst: Drømmen om Gladsaxe. Gyldendal, 240 sider, 299 kroner.
       
Asger Liebst (f. 1951) har sat opsvinget stævne i sin barndoms by, Gladsaxe, der med sin driftige højre-socialdemokratiske borgmester ved roret, Erhard Jakobsen, havde kursen sat mod fremskridtet i 1960’erne. Erhard kunne gå på vandet, når han ikke lige kørte amerikanerbil og jagtede røde lejesvende. Farverige skikkelser har kommunen haft mange af, selv hvis man fraregner TV-byen.

Bogens hovedperson er den opportunistiske Frank, en gudbenådet sælger, der tjente stort på at bestykke alle de nye parcelhuse med fjernsyn. Frank blev også kampagneleder for sin kone Birgith, mangeårigt folketingsmedlem for Erhard Jakobsens parti, Centrum-Demokraterne. Hun var en af Ninn Hansens få støtter under tamilsagen, men nåede med et klodset vidneudsagn at bidrage til hans fald. Frank og Erhard havde fingre med i mange spil, og Liebst fremmaner billedet af et indspist Klondike eller et Farum, hvor alt tilsyneladende lod sig gøre for dem med evnerne og viljen.

Men på et tidspunkt gik fremskridtet i stå, og byen blev kendt som åsted for Gladsaxebomberen, en 19-årig gymnasieelev, der i 1977-78 sprængte telefonbokse med hjemmeriggede rørbomber og bragte den første frygt for moderne terrorisme til Danmark. Den næste frygt blev indgydt af et par radikaliserede studenter fra Gladsaxe Gymnasium, som tilsluttede sig Gotfred Appel og hans kreds, der blev kendt som Blekingegadebanden.

Liebst er ingen grundig historiker. Til gengæld har han skrevet en meget læseværdig og personlig bog, der peger fingre ad dem, den har lyst til, den dvæler ved kendsgerninger, som andre måtte finde besynderlige, og drager slutninger, som ingen kommerciel interesse har redigeret bort.

I passager opfinder Liebst næsten en helt ny inciterende måde at skrive lokalhistorie på, der giver karakter og mæle til dette vildskud af en forstad.

(Politiken 1. dec. 2006)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar