Øresund tur-retur

Kjell A Modéer (red.): Grændse som skiller ej! Kontakter över Öresund under 1900-tallet. Museum Tusculanum Forlag, 137 sider, 148 kroner. Isi Foighel: Miraklet i Danmark. Jødernes redning 1943-1945. Christian Ejlers Forlag, 72 sider, 120 kroner.
De danske jøders redning i 1943 er ofte blevet fremhævet som et mirakel, ikke mindst af dem, der blev reddet og dermed undgik den skæbne, som blev de fleste andre europæiske jøder til del.

Med sine egne erfaringer fra eksilet i Sverige har tidligere minister med mere Isi Foighel skrevet et lille velillustreret hæfte om hovedelementerne af denne både enestående og sammensatte historiske begivenhed.

Det er udmærket gjort, men jeg ville dog anbefale at læse Hans Kirchhoffs bidrag om samme emne til Kjell A Modéers bog om Øresundsregionen, hvis det handler om at skaffe sig et kondenseret overblik i lyset af den relevante historiske forskning.

Miraklet består i korte træk i, at et lykkeligt sammentræf af en række interesser og viljer fra både svensk, dansk og tysk side hjalp til, at kun ganske få af de danske jøder og lidt flere jødiske emigranter i Danmark blev ofre for die Endlösung. Kirchhoff er bestemt ikke blind for menneskets kynisme, men kan godt genkende en heltedåd, når han ser den, og understreger betydningen af det svenske diplomati og den svenske opinion for jødernes redning uden at glemme, at Sverige havde stået anderledes positivt over for Nazityskland blot få år tidligere.

I samme bog kan man så også glæde sig over tidligere rigsantikvar Olaf Olsens sympatiske erindringer fra de år, da han som stor dreng med sin familie levede i eksil i Lund. Bindet, der er viet til mindet om den dansk-svenske reder, forlægger, patriot og mæcen Einar Hansen (1902-1994) rummer desuden gode bidrag af svenske kulturforskere om de kulturelle, økonomiske, demografiske og politiske bånd, som krydser Øresund.

Den lærde lundensiske etnolog Orvar Löfgrens bidrag må fremhæves som et blændende essay om færgetrafikkens og dens afviklings betydning for den nationale identitetsdannelse i de to lande, der med Löfgrens ord »älskar att jämföra sig med varandra«.

(Politiken 18. aug. 2007)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar