Røven af fjerde division

Helge Kroon og Knud Rasmussen: Paradokset: 4. division. Generalløjtnant Cai Ditlev Hegermann-Lindencrone i Nørrejylland under den dansk-tyske krig 1864 (Kochs forlag, 131 sider, 188 kroner).
       
Krigen i 1864 huskes mest for danskernes storladne nederlag ved Dybbøl, og den danske regerings ikke mindre spektakulære fejlvurderinger. Nogen komplet militær katastrofe var der dog ikke tale om. Den danske flåde hævdede sig fint, ikke mindst i slaget ved Helgoland, hvor en eskadre af den østrigske flåde – ja, den fandtes – måtte se sig slået. På land var det idel tilbagetog. Det var det også for generalløjtnant Hegermann- Lindencrone, der var chef for 4. division. Han fik i samtiden ry for at være fej og langsom. Det er her udtrykket ’røven af 4. division’ er kommet ind i det danske sprog ifølge forfatterne. Hvad udtrykket egentlig betyder, får læseren dog aldrig opklaret. Jeg troede, det handlede om at være meget dårlig til fodbold. Hvorom alting er, var der i Hegerman-Lindencrones tilfælde mening med retræten.

Hans opgave var at tage trykket af Dybbølstillingen. Ved en række dristige undvigemanøvrer op gennem Jylland bandt han store fjendtlige styrker uden på noget tidspunkt at lide større tab. Forfatterne er pensionister og har været ikke alene officerer, men også hhv. lærer ved Forsvarsakademiet og leder af det højt estimerede Garnisonsbiblioteks bogafdeling. De ved imidlertid tydeligvis mere om krigsvæsen end om at skrue en bog sammen. Hvad der kunne have været en sagkyndig og ligefrem beretning om et dramatisk felttog, er blevet noget rod. De vil for meget. Perspektivet springer frem og tilbage, og der er for meget indforstået snak og for mange personlige udfald. Analysen af de meget komplicerede politiske omstændigheder er stærkt forenklet uden at være pædagogisk – og slet ikke på omgangshøjde med forskningen på området.

(Politiken 25. marts 2006)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar